← BLOG

Ako zistiť či mám podzemné káble na pozemku?

Pred tým, ako začnete s výstavbou plotu, je dôležité zistiť, či sa v zemi na vašom pozemku nenachádzajú káble alebo iné siete (elektrika, voda, plyn a odpad, telefónne a internetové káble...) Ak by sa pri stavbe plotu náhodou poškodili, mohlo by to mať vážne následky, keďže zodpovednosť a náhradu škody nesie majiteľ pozemku.

Existuje niekoľko spôsobov, ako zistiť, či sa na vašom pozemku nachádzajú nejaké káble:

1. Pozrite sa na plány pozemku

Ak máte k dispozícii plány svojho pozemku (napríklad od developera), mali by tam byť zakreslené aj prípadné podzemné siete. 

2. Využite služby odborníkov

Existujú firmy, ktoré sa špecializujú na vyhľadávanie podzemných sietí. Tieto firmy disponujú špeciálnym vybavením, ktoré dokáže presne určiť umiestnenie káblov v zemi. Často poskytujú aj ďalšie služby, ako napríklad geodetické merania, ktoré sa vám môžu zísť predtým než začnete stavať plot. Čo všetko je potrebné k stavbe plota sme pre vás spísali v tomto článku.

Niektoré firmy, ktoré poskytujú tieto služby na východnom Slovensku, sú napríklad:
GEODETIC Košice
Geodus Prešov
Geoplan Poprad
Geodet Liptov

Alebo si môžete vyhľadať priamo geodetov jednotlivcov, ktorí poskytujú tieto služby v danom meste: https://www.azet.sk/katalog/geodeti/poprad/

Rozhodne odporúčame kontaktovať niekoľko firiem či jednotlivcov, porovnať ich ceny a služby a vybrať tú, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám. Pri výbere firmy si vždy overte ich referencie a skúsenosti v oblasti vyhľadávania podzemných sietí.

3. Využite technológiu

Existujú rôzne technologické nástroje a aplikácie, ktoré vám môžu pomôcť zistiť, kde sa nachádzajú podzemné káble. Napríklad detektory kovov alebo georadary. Georadary sa však už pohybujú v tisíckach eur, preto je lepšie využiť služby geodetickej spoločnosti, ktorá túto službu ponúka.

4. Kontaktujte príslušné inštitúcie

Existujú špeciálne organizácie alebo úrady, ktoré majú informácie o umiestnení podzemných sietí. Môže to byť napríklad váš miestny dodávateľ elektrickej energie, vodárenská spoločnosť, plynárne, alebo telekomunikačná spoločnosť.

Západoslovenská distribučná spoločnosť – podanie žiadosti na vytyčovanie sietí:
https://www.zsdis.sk/Uvod/Domacnosti/Sluzby-distribucie/Vytycovanie-sieti


Pred začatím akejkoľvek práce sa vždy uistite, že ste si overili všetky potrebné informácie a zistili stav podzemných káblov. Bezpečnosť by mala byť vždy na prvom mieste. Okrem toho predídete nepríjemným finančným škodám, ak sa vám podarí napríklad odstaviť susedov od elektriky, alebo celú dedinu od internetu. Aj v tomto prípade platí že prevencia je lacnejšia a efektívnejšia ako hasenie následkov.

 

CENOVÁ KALKULAČKA

Vyberte si prosím typ plota
Pletivo
Plotový panel

VAŠE PARAMETRE

m
m
m
m
cm
ks
ks

MATERIÁL

Pletivový plot (PVC + Zinok)
Stĺpiky5 ks0,00 €
Pletivo 15 m0,00 €
Napínací drôt30 m0,00 €
Viazací drôt1 ks0,00 €
Napináky4 ks0,00 €
Zemné skrutky5 ks0,00 €
Spolu s DPH 0,00 €

MONTÁŽ

Práca
Práca - plot0,00 €
Logistika
Spolu s DPH0,00 €

Celková cena
vrátane všetkých nákladov:

0,00 € s DPH
(0,00 € bez DPH)

Čo všetko je zahrnuté v cene?

Zaujala Vás táto ponuka?

KONTAKTNÝ FORMULÁR

Fotografia, PDF, alebo skomprimované fotografie v zip. Veľkosť maximálne 2 MB.

.