← BLOG

Čo všetko je potrebné k stavbe plota?

Plánujete si oplotiť pozemok a neviete, aké povolenie potrebujete a či musíte mať súhlas od suseda? Prípadne nerozumiete rozdielom v cenách plotov? V tomto článku vám prinášame všetky základné informácie, ktoré by ste mali vedieť, kým začnete s výstavbou plota.

1. Ak starý plot meníte za nový

Pri výmene či oprave plota (opravou sa rozumie aj výmena starého plota za nový) a zachovaní jeho starej línie, teda trasy oplotenia, NIE je potrebné kontaktovať stavebný úrad. Ak sa rozhodnete vymeniť napríklad pletivový plot za betónový, alebo výrazne vyšší plot, pre istotu sa informujte na stavebnom úrade v mieste vášho bydliska. Čo platí v jednej obci, nemusí platiť v druhej a vyhnete sa zbytočným nepríjemnostiam. 

2. Stavba nového plota

Pri stavbe nového oplotenia je potrebné ohlásiť drobnú stavbu miestnemu stavebnému úradu, alebo úradu obce, kde sa nachádza váš pozemok. Ohlásenie drobnej stavby je podobné ako stavebné povolenie, avšak jednoduchšie a menej prísne na splnenie požiadaviek. Môže sa však stať, že stavebný úrad rozhodne, že potrebujete aj stavebné povolenie.

Je dôležité vždy konzultovať s miestnym stavebným úradom, pretože pravidlá a požiadavky sa môžu líšiť v závislosti od konkrétneho miesta a miestnych stavebných predpisov. Stavebný úrad vám poskytne informácie o procese získania stavebného povolenia a všetky potrebné dokumenty, ktoré budete musieť predložiť.

V prípade jednoduchých a menších stavieb, ako je stavba plotu, stavebný dozor nie je povinný. Stavebný dozor je obvykle povinný pri väčších a komplexnejších stavebných projektoch, kde je potrebné zabezpečiť technickú kontrolu a dohľad nad výstavbou. Avšak aj keď nie je vyžadovaný oficiálny stavebný dozor, je dôležité dodržiavať miestne stavebné predpisy a postupovať v súlade s bezpečnostnými a technickými normami. Uistite sa, že máte dostatočné znalosti a schopnosti na správne vykonanie stavby a že dodržiavate pravidlá týkajúce sa napríklad umiestnenia, výšky a bezpečnosti plotu.

3. Potrebujem súhlas suseda?

Odpoveď je NIE. Susedské vzťahy sú ale veľmi dôležité. Odporúčame sa preto vždy so susedom porozprávať a vopred mu svoj zámer oznámiť. Podľa zákona, ak staviate plot na hranici vášho pozemku, súhlas od suseda nepotrebujete. Ak by ste sa rozhodli stavať v strede hranice vašich pozemkov, vtedy už súhlas od suseda budete potrebovať.

4. A čo geodet?

Geodeta potrebujete len v prípade, ak nie sú jasne určené hranice vášho pozemku. Pri tomto meraní je vhodné prizvať si aj vášho suseda, keďže geodet vymeria pozemok s presnosťou na centimetre. Dnešné merania využívajú novšie metódy, preto vymedzenie geodetom sa nemusí zhodovať s meraním a vymedzením pozemku spred 10 rokov. Oplotiť môžete iba pozemok, ktorý vlastníte, nemôžete si napríklad rozšíriť plot do poľa, ktoré nepatrí vám.

5. Príprava pozemku

Ak máte administratívu vyriešenú, je čas pripraviť pozemok do roviny. Ak nie je možné ho pripraviť do roviny (čo je častý prípad), tak je potrebné čo najviac eliminovať terénne nerovnosti, ako sú skoky, bubny atď. Čím lepšie pripravený pozemok, tým ľahšia a lacnejšia je následná stavba plotu. Dobrá príprava pozemku znamená hladký priebeh a kvalitný výsledok. Najlacnejšia voľba je zavolať si miestneho bagristu, kde ušetríte dopravné náklady. 

6. Na čo mi má plot slúžiť?

Je vhodné si vopred premyslieť účel plotu. Chcete iba ohradiť pozemok a stačí vám tenší plot s hrúbkou 4 mm? Alebo potrebujete hrubší 5 mm plot, aby vám neutiekol doberman? V tomto prípade je vhodné zvoliť pevnejší materiál, hrubšie pletivo a podhrabové dosky. Ak chcete ušetriť a nezáleží vám až tak na výške plota, môžete si zvoliť napríklad sympatický 123 cm vysoký plot, cez ktorý si ľahko štrngnete aj so susedom. Právne vás každý plot chráni rovnako. Kontaktuje nás a radi vám poradíme najvhodnejšiu variantu pre váš pozemok.

Takto vyzerá 123 cm vysoký plot z plotových panelov o hrúbke 4 mm.

7. Koľko som ochotný investovať?

Naša firma Potrebujem plot stavia pletivové a panelové ploty. Plotový panel (hrúbka 4 mm) je modernejší a pevnejší ako klasický pletivový plot. Plotový panel na rozdiel od pletiva nepotrebuje podporné vzpery ani napínacie drôty. Panel je preto vhodnejší na ploty, ktoré majú veľa krátkych strán, resp. časté zmeny smeru plota. Pletivo (hrúbka 2,5 mm) sa hodí do svahovitých terénov a nerovných povrchov. Orientačnú cenu pre váš budúci pletivový, alebo panelový plot si môžete vyrátať priamo v kalkulačke.

Ak máte záujem o stavbu plota, neváhajte sa nám ozvať.

 

CENOVÁ KALKULAČKA

Vyberte si prosím typ plota
Pletivo
Plotový panel

VAŠE PARAMETRE

m
m
m
m
cm
ks
ks

MATERIÁL

Pletivový plot (PVC + Zinok)
Stĺpiky5 ks0,00 €
Pletivo 15 m0,00 €
Napínací drôt30 m0,00 €
Viazací drôt1 ks0,00 €
Napináky4 ks0,00 €
Zemné skrutky5 ks0,00 €
Spolu s DPH 0,00 €

MONTÁŽ

Práca
Práca - plot0,00 €
Logistika
Spolu s DPH0,00 €

Celková cena
vrátane všetkých nákladov:

0,00 € s DPH
(0,00 € bez DPH)

Čo všetko je zahrnuté v cene?

Zaujala Vás táto ponuka?

KONTAKTNÝ FORMULÁR

Fotografia, PDF, alebo skomprimované fotografie v zip. Veľkosť maximálne 2 MB.

.