← BLOG

Stavba plotu svojpomocne alebo s firmou?

Pri každom novom projekte môžeme naraziť na dilemu: zvládnem to sám, alebo si radšej zavolám profesionálnu pomoc?

Stavba plotu nie je výnimkou. Každý z nás má iné schopnosti a predpoklady, a preto je dôležité zvážiť všetky klady a zápory oboch možností:

1. Časová efektivita

Žijeme v rýchlom svete, ktorý nám ponúka široké spektrum odborníkov vo všetkých odvetviach. Ak ste zaneprázdnený svojim povolaním, alebo jednoducho nemáte záľubu v manuálnych prácach, pravdepodobne nemáte čas ani chuť zaoberať sa detailami stavby plotu. V takom prípade je skúsená stavebná firma tou najlepšou voľbou. Jej profesionáli vám postavia plot rýchlo, efektívne a kvalitne, čím vám ušetria cenný čas.

Na druhej strane, ak máte dostatok času, záujem a trpezlivosť, môžete sa pokúsiť postaviť plot svojpomocne. Je však potrebné rátať s tým, že samostatná realizácia môže byť náročnejšia a dlhšia, než ste pôvodne predpokladali. Našťastie dnešná moderná doba ponúka veľa postupov, ktoré uľahčujú prácu a znižujú náklady na stavbu. Tu je jeden z nich:

2. Zvládnutie špecifických úskalí

Pri stavbe plotu sa môžu objaviť rôzne špecifické problémy. Medzi najčastejšie patrí:

 

a) Brána sa nedomyká: Brána je častým miestom komplikácií. Nekvalitne urobená brána spôsobí veľa stresu. Často sa brána používa ako nosná časť plota. Časom sa môže vychýliť a stáva sa nesprávne uzatvárateľnou. Riešením je posilnenie brány pomocou plotových stĺpikov, aby brána bola v čo najmenšom kontakte s plotom.

Bránička nie je samostatne spevnená, je závislá od plota a pod ťarchou sa nedomyká.
Bránička je spevnená dodatočným stĺpikom, je to samonosná časť plota.

 

b) Terén: Slovenský terén býva  ílovitý, tuhý a plný kameňov. Môžete naraziť na sutinisko zo starej stavby, bažinaté podložie, či podzemné vedenie (elektrina, internetové káble, odpad či kanalizácia). Riešenie závisí od konkrétnej situácie - niekedy je potrebné použiť vŕtačku, inokedy zasiahnuť hlbšie do zeme strojom, alebo využiť služby bagristu. 

Kamenisté podložie je často ukryté pod peknou trávičkou a bezproblémovým povrchom.

3. Zákony a susedské vzťahy

Pri stavbe plotu je dôležité riadiť sa miestnymi zákonmi a predpismi. Je nutné zabezpečiť prípravu pozemku a vybaviť potrebnú administratívu. Čo všetko je potrebné k stavbe plota sme pre vás spísali v osobitnom článku.

4. Cena

Ak sa rozhodnete pre firmu, zaplatíte za odborné služby, materiály a prepravné náklady. Orientačnú cenu stavby plota firmou si môžete vypočítať pomocou našej kalkulačky.

Svojpomocná stavba plotu je dobrodružstvo a zároveň výzva. Je to príležitosť naučiť sa nové veci, zdokonaliť zručnosti a na konci dňa sledovať, ako sa z jednotlivých kusov stáva vaše dielo. Ale je to aj úloha, ktorá vyžaduje čas, trpezlivosť a zručnosti.

Na druhej strane, keď sa rozhodnete pre firmu, máte istotu, že výsledok bude taký, aký chcete. Profesionáli majú skúsenosti, vedia sa vyhnúť chybám a optimalizovať proces tak, aby bol čo najefektívnejší. Nemusíte stráviť celé dni pri práci a trápiť sa detailmi. Vy si už iba užívate výsledok ich práce.

 

CENOVÁ KALKULAČKA

Vyberte si prosím typ plota
Pletivo
Plotový panel

VAŠE PARAMETRE

m
m
m
m
cm
ks
ks

MATERIÁL

Pletivový plot (PVC + Zinok)
Stĺpiky5 ks0,00 €
Pletivo 15 m0,00 €
Napínací drôt30 m0,00 €
Viazací drôt1 ks0,00 €
Napináky4 ks0,00 €
Zemné skrutky5 ks0,00 €
Spolu s DPH 0,00 €

MONTÁŽ

Práca
Práca - plot0,00 €
Logistika
Spolu s DPH0,00 €

Celková cena
vrátane všetkých nákladov:

0,00 € s DPH
(0,00 € bez DPH)

Čo všetko je zahrnuté v cene?

Zaujala Vás táto ponuka?

KONTAKTNÝ FORMULÁR

Fotografia, PDF, alebo skomprimované fotografie v zip. Veľkosť maximálne 2 MB.

.